3 labsajūtas padomi, kas palīdzēs justies labāk un neizdegt darbā

Ne visiem gada sākumā ir pietiekami daudz enerģijas, lai “gāztu kalnus”, un tā tas var būt. It īpaši neilgi pirms pavasara. Ja dienas beigās jūtaties pilnībā izsmelti, nespējat koncentrēties un baidāties par savu darbu (pat ja tas ir darbs, kas patīk), visticamāk, jūtat ikdienas izdegšanu.

Patiesībā nav nepieciešams daudz laika, lai ieguldītu savā labsajūtā, ja to darāt regulāri. Izmantojot salīdzinājumu ar automašīnu, atcerieties - jūsu enerģija ir jūsu degviela. Bez enerģijas uzpildīšanas netiksiet uz priekšu.
 
Šīs ir trīs ikdienas prakses, kas palīdz uzpildīt enerģiju, lai izvairītos no ikdienas izdegšanas.

1. Pārbaudiet sevi un apzinieties savas sajūtas

Pētījumi liecina, ka cilvēki, kuri pievērš uzmanību savām sajūtām, jūtas labāk. Emocionālā apziņa ir spēcīga, jo tā sniedz jums iespēju sevi atbalstīt, kad saprotat, ka jūtaties nomākts vai tuvu izdegšanai.
 
Lai praktizētu emocionālo apziņu, pārbaudiet sevi katru dienu. Lūk, daži ieteikumi, ko varat darīt no rīta vai dienas beigās!

  • Vispirms pajautājiet sev: "Kā es šobrīd jūtos?"
  • Nosauciet savas sajūtas! Jo precīzāk varat tās nosaukt, jo labāk, jo tas palīdzēs jums saprast, ko varat darīt, lai atbalstītu sevi.
  • Nevērtējiet savas sajūtas, bet vienkārši apzinieties tās! Nedomājiet, kā jums "vajadzētu" justies, bet gan apzinieties, kā patiesi šajā brīdī jūtaties!
  • Nesteidzieties labot savu pašsajūtu! Ja domājat par veidu, kā jūs varat sev palīdzēt justies nedaudz labāk, tas ir lieliski, bet nepiespiediet sevi uz to. Vienkārši apzinoties un nosaucot savas sajūtas, jūs varat tās izjust ne tik intensīvi un ātrāk tās pārvarēt.

2. Pārvaldiet savu iekšējās enerģijas rezervuāru

Mums visiem ir ierobežots emocionālās, garīgās un fiziskās enerģijas daudzums, ko varam lietot katru dienu. Padomājiet par to, kā par savu ikdienas enerģijas rezervuāru. Jums ir jāpārvalda sava enerģija, lai pārliecinātos, ka jums tās ir pietiekami daudz un neizsīkst.

Lai palīdzētu pārvaldīt savu enerģijas rezervuāru, ir divi jautājumi, kas jāuzdod sev katru dienu:

  • “Kas ir viena vai divas lietas, kas iztukšo manu enerģiju un ko es šodien varu izdarīt mazāk?” Piemēram, vairāku uzdevumu veikšana vienlaicīgi iztukšo enerģiju un padara mazāk efektīvu katra atsevišķa uzdevuma veikšanā, tāpēc labāk izvēlēties vienlaicīgi koncentrēties tikai uz vienu lietu.
  • “Ko es varu darīt, lai šodien uzpildītu savu enerģiju?” Padariet to par prioritāti, ierakstot savā kalendārā vismaz 10 līdz 15 minūtes laika “enerģijas uzpildei” (dariet to, ko vēlaties).

Šis ir jūsu laiks, lai atslēgtos no darba lietām un darītu kaut ko tādu, kas uzpilda jūsu enerģiju. Piemēram, dodieties nelielā pastaigā ārā. Pētījumi liecina, ka tas uzlabo garastāvokli, enerģiju un motivāciju. Palīdzēt uzpildīt enerģiju var arī meditācija, kafijas pauze ar grāmatas lasīšanu vai mūzikas klausīšanos. Varbūt jums ir nepieciešama maza diendusa, kas arī palīdz atjaunot enerģiju. Ja strādājat no mājām, to noteikti varat ieviest savā ikdienā, ja jūtat, ka tā jums palīdz atjaunoties.

3. Izvairieties no paškritikas un esiet līdzjūtīgāki pret sevi

Pastāvīga sevis kritizēšana palielina stresu, samazina motivāciju, kā arī iztukšo enerģiju. Savukārt, kad jūs izturaties pret sevi ar līdzjūtību, atzīstot sev, ka esat tikai cilvēks, kurš nevar visu izdarīt perfekti, un nemokāt sevi ar pašpārmetumiem, jūs palielināt motivāciju un samazināt stresu.

Daži ieteikumi, lai pārietu no skarbas paškritikas uz līdzjūtīgāku sarunu ar sevi:

  • Kad pamanāt, ka runājat ar sevi pārāk kritiski, iepauzējiet un iedomājieties, ka runājat ar kādu, kurš jums rūp — draugu, partneri vai kolēģi.
  • Pēc tam pārfrāzējiet to, ko teicāt sev, it kā jūs runātu ar viņiem.

Lielākajai daļai no mums ir vieglāk praktizēt līdzjūtību pret citiem, tomēr to pašu vajadzētu pielietot arī attiecībā pret sevi. Ja jūs uztraucaties, ka, atsakoties no skarbas paškritikas līdzjūtības dēļ, jūs kļūsiet slinks vai pašapmierināts, tad ziniet – tā nenotiks. Līdzjūtībai pret sevi nav nekā kopīga ar kļūdu slēpšanu vai izlikšanos, bet gan tā ir par sevis atbalstīšanu grūtos brīžos, dodot jums vairāk enerģijas, lai atrisinātu problēmas un virzītos uz priekšu.

Esiet saudzīgi pret sevi un vairāk piedomājiet par savu labsajūtu ikdienā!