Kad ir īstais laiks ieguldīties biznesa attīstībā?

Vai Tu atceries, kapēc Tu iesāki to, ko dari šobrīd? Kādi bija Tavi sapņi, plāni, mērķi? Kas bija tas, kas motivēja darīt?

Sākums mēdz būt skaists un cerību pilns, taču ceļā mēdz gadīties dažādi sķēršļi un grūtības. Panākumus sasniedz tikai tas, kurš nepadodas. Izaicinājumi ir normāla attīstības sastāvdaļa, un bez tiem neiztikt, taču katrs šajās grūtību situācijās rīkojas citādāk un, kā mēs zinām, - no rīcības ir atkarīgs rezultāts. Tieši tapēc šodien stāsts par gudru rīcību izaicinājumos. 

Pirmkārt, vadošais resurss jebkurā dzīves sfērā ir emocijas. Tieši to apzināšana, kontrole un vadība palīdz saglabāt mieru un vēsu prātu stresa situācijās, kas savukārt ir par pamatu tam, lai pieņemtu racionālus un pārdomātus lēmumus, kuros balstās veiksmīga attīstība un izaugsme. Tādas īpašības kā drosme, pārliecība, stabilitāte un izturība ir svarīgas veselīgai attīstībai visās dzīves sfērās. Un tieši katrs izaicinājums un stresa situācija nostiprina un dod spēku un gudrību virzīties tālāk. Grūtības ir domātas, lai augtu, nevis padotos. Savukārt, lai iegūtu spēku, brīžos, kad tā trūkst, nepieciešamas tādas īpašības kā atvērtība jaunām zināšanām, spēja vērsties pēc palīdzības un gudrība ieguldīt jau esošos resursus jaunu iespēju piesaistīšanai. Tas palīdz atgūties, stabilizēties un svinēt jaunus panākumus, kā arī sniedz gandarījumu par jau paveikto. 

Otrkārt, gan bizness, gan privātā dzīve prasa savu ieguldījumu, resursus un rīcības plānu. Ikvienā sfērā cilvēka dzīvē darbojas principi “ko sēsi, to pļausi” un “dots devējam atdodas”, kas norāda uz to, cik svarīgi ir ieguldīties, lai saņemtu atpakaļ. Vai Tu zini, kas ir 3 svarīgākie resursi, ko Tu vari ieguldīt? Tie ir: 

  • laiks;
  • nauda;
  • enerģija.

Un, vai zini, kas ir lielākā kļūda cilvēku ikdienā? 

Tā ir vēlme par maksimāli mazu ieguldījumu saņemt maksimāli augstu rezultātu. Ir reizes, kad tas darbojas, un nav slikti, kamēr tas izdodas, taču ne vienmēr šāda rīcības stratēģija ir piemērotākais veids, kā nonākt pie vēlamajiem rezultātiem. Bieži vien tieši sarežģītās situācijās ir nepieciešams lielāks ieguldījums, lai pēc tam atkal uzplauktu un saņemtu atpakaļ divkārši vai trīskārši. Apzinoties, ka bez ieguldījuma nebūs augļu, Tu vari ieguldīt sava uzņēmuma attīstībā jebkuru no šiem resursiem, un atceries, ka galvenais ir to darīt, jo skopums noteikti nav labākais resurss attīstībai. Visur, kur tas ienāk, arī rezultāti ir skopi. 

Tāpat ir jāatceras, ka, kā visās vietās un lietās dzīvē, arī biznesam ir sava sezonalitāte. Tai ne vienmēr ir jāsakrīt ar sezonu aiz loga, bet to var raksturot arī esošā situācija uzņēmumā. Kā visur, katrā biznesā ir savas stiprās puses un savi vājie punkti. Un, kad viss tiek darīts īstajā laikā un īstajā vietā, rezultāti būs sasniedzami. Ir svarīgi strādāt pie īstajām vietām, īstajā laikā, atbilstoši sezonai un esošajiem apstākļiem. Un bieži vien labākais laiks lai ieguldītos, ir tieši nesezona. Ziema, lai uzkrātu spēkus, atpūstos, apmācītu savus darbiniekus, uzlabotu viņu zināšanas, motivētu, ieguldītos jaunās mārketinga stratēģijās, produktu attīstībā un kontaktu izveidē, taču vasara, lai novāktu augļus un priecātos par sasniegto. 

Ieguldījums attīstībā dos gan miera izjūtu ikdienā, gan sagatavos jauniem izaicinājumiem, nostiprinās zināšanas un novirzīs fokusu no stresu izraisošām situācijām. Tieši laikā, kad ir grūti, ir īstais laiks, lai attīstītos. Tāpat kā dārzu Tu neliesi, kad ir lietus, bet gan, kad tas ir sauss, tāpat arī savu uzņēmumu Tu barosi ar enerģiju, kad tas mokās badā. 

Te ir punkti, kā rīkoties gudri, ejot pretī attīstībai un jaunām virsotnēm: 

  • nebaidies ieguldīt resursus attīstībā;
  • zini, ka ieguldītajam vienmēr ir vērtība;
  • zini, kas ir sezonalitāte, un rīkojies atbilstoši apstākļiem;
  • izproti cilvēka psiholoģiju un emocijas, un mācies vadīt sevi un citus cilvēkus;
  • nebaidies meklēt palīdzību no malas, kad tas nepieciešams.

Nenobendē savu biznesu, ieguldies tā attīstībā, apzini stiprās puses, attīsti trūkumus un veido jaunas stratēģijas! Nebaidies ieguldīties, bet tici, ka padarītajam vienmēr ir augļi, un jebkurš ieguldījums atmaksājas! Nebaidies pieļaut kļūdas, bet apzinies, ka tieši tās padara stiprāku un sagatavo jauniem izaicinājumiem! Meklē atbalstu un palīdzību, lai pieceltos un dotos pretī jauniem sasniegumiem! 

Ja Tev tieši šobrīd nepieciešams atbalsts biznesa attīstībā, sazinies ar DarbaGuru, lai piemeklētu atbilstošāko pakalpojumu tieši Tavam biznesam, sākot no konsultācijām par biznesu, līdz augsta līmeņa personāla atlases pakalpojumiem. 

 

Rakstu sagatavoja: Vita Solo, izaugsmes trenere